

OPOLE
PRZYRODA
INFRASTRUKTURA
PRZEMYSŁ
KALENDARZ EKOLOGICZNY

Znaczenie wody dla człowieka
Woda jest substancjš najbardziej rozpowszechnionš na wiecie. Jej zasoby na Ziemi ocenia się na 2*1018 ton. ródłem kršżenia wody w przyrodzie jest energia promieniowania słonecznego, ponadto kršżenie wody zwišzane jest również z szeregiem procesów zachodzšcych w przyrodzie ożywionej. Jest czynnikiem decydujšcym o życiu na Ziemi, głównym składnikiem organizmów zwierzęcych i rolinnych. Ciało zwierzšt oraz człowieka może zawierać od 60 do 97% wody, natomiast niektóre gatunki rolin mogš zawierać nawet do 99% wody. Para wodna, pochodzšca z parowania wody zawartej w oceanach i morzach oraz parowania ródlšdowych wód powierzchniowych, jest ródłem opadów atmosferycznych. Woda wydzielana jest przez organizmy zwierzęce podczas oddychania oraz pocenia się i wydalania w procesie oczyszczania organizmów. Woda z procesów i transpiracji powraca bezporednio do atmosfery, skšd w postaci opadów ponownie jest wykorzystywana przez roliny i zwierzęta. Ze względu na to że jest dobrym rozpuszczalnikiem, nie występuje w postaci czystej, a stanowi zawsze roztwór zawierajšcy różne składniki. Woda kształtuje powierzchniowe warstwy skorupy ziemskiej, łagodzi klimat Ziemi. Sporód wszystkich składników naturalnego rodowiska woda jest najbardziej narażona na zanieczyszczanie. W Polsce podobnie jak w wielu krajach występuje powiększajšcy się deficyt wody. Dlatego też niezwykle ważne jest racjonalne gospodarowanie wodš i ochrona wód przed zanieczyszczeniami.
Charakterystyka i podział wód.
Ze względu na pochodzenie rozróżnia się:
ˇ wody opadowe
ˇ wody powierzchniowe
ˇ wody podziemne
-które dzieli się na
głębinowe,
gruntowe,
podskórne.
Wody opadowe zaliczane sš do stosunkowo najczystszych zawierajš one głównie rozpuszczone gazy takie jak tlen, dwutlenek węgla azot najwięcej zanieczyszczeń znajduje się w wodach podczas poczštkowej fazy opadów. Wody opadowe przenikajš przez glebę zasilajšc wody podziemne. Zawartoć różnych substancji w wodzie uzależniona jest od stopnia uprzemysłowienia regionu. W postaci nie rozpuszczonej w wodzie tej znajdujš się pyły, sadze, pyłki rolinne, mikroorganizmy. Wody opadowe nie powinny być spożywane w stanie surowym.
Wody powierzchniowe sš to wody występujšce na powierzchni Ziemi w jeziorach, rzekach, stawach, zbiornikach retencyjnych, strumieniach oraz morzach i oceanach. Skład wód powierzchniowych jest bardzo zmienny i zależy od bardzo wielu czynników takich jak: rodzaj gleby, pora roku, jakoć wód opadowych, czasu kontaktu z glebš,
zagospodarowania zbiorników. Głównš przyczynš zanieczyszczenia wód powierzchniowych sš odprowadzane do nich cieki komunalne, przemysłowe, a także zwišzane z działalnociš rolniczš. Wody powierzchniowe majš wprawdzie zdolnoć do samooczyszczania się, należy jednak pamiętać, że zachodzi to w wyniku zachodzšcych procesów biochemicznych z udziałem mikroorganizmów, które włšczajš substancje toksyczne w łańcuch pokarmowy. Wody powierzchniowe przeznaczone dla ludnoci wymagajš odpowiedniego uzdatniania.
Wody podziemne sš to wody których czystoć zależy od głębokoci na której występuje warstwa wodonona. Wody te można podzielić na: podskórne, gruntowe oraz głębinowe.
Wody podskórne występujš nad pierwszš nieprzepuszczalnš warstwš gleby, na głębokoci od kilkudziesięciu centymetrów do kilku metrów. Sš one niedostatecznie oczyszczone i nie nadajš się do celów spożywczych.
Wody gruntowe znajdujš się na głębokoci od 8 do 10 metrów pod nieprzepuszczalnš warstwš gruntu. Sš one doć dobrze oczyszczone i mogš być używane do celów spożywczych pod warunkiem stałej kontroli ich jakoci. Wody te sš eksploatowane najczęciej za pomocš studni.
Wody głębinowe wypływajš z głębi Ziemi, infiltrujš się przez grube ławice piaskowe i ilaste. Wody te na ogół nadajš się do spożycia bez koniecznoci uzdatniania. Występujš na głębokoci ponad 20 metrów. Wody te powinny być objęte szczególnš ochronš.
Dołšczone zdjęcia pochodzš
ze zbiorów własnych
i ze strony domowej Opola
